10 szabály, amit ha betartasz,
gyümölcsözőbb lesz az életed

Gyökeres változásokat gyakran csak hosszú évek kemény munkájával lehet elérni, néhány apróságot – melyeknek óriási hatása van – azonban már ma megtehetsz, hogy gyümölcsözőbb életed legyen.

 1. Ahol a figyelmed, az a mestered
 2. Hagyj fel az erőlködéssel
 3. Tudd, ki vagy
 4. Ne aggódj
 5. Légy hálás
 6. Értékeld a kapott ajándékaidat
 7. Légy kegyelmes másokhoz
 8. Figyelj és rajongj a jó dolgokért
 9. Felejtsd el az összehasonlítást
 10. Tanulj meg örülni a nehézségekben
 1. Ahol a figyelmed, az a mestered!

A fókusz törvénye, kimondja, hogy ahol a figyelmed van, az fogja megteremteni a mindennapi valóságodat. Hova összpontosul a figyelmed? A negatív dolgokra koncentrálsz, a körülményeidre, a kihívásaidra? Vagy sokkal inkább azt szeretnéd, hogy valami növekedjen az életedben? Felhasználva a fókusz törvényét, hívd be a mestered azáltal, hogy a figyelmedet arra összpontosítod, ahol növekedést szeretnél látni az életedben! Mindez egy döntéssel kezdődik, azt pedig megelőzi a megfigyelés: mi az, amire most igazából figyelsz, mire fekteted most a hangsúlyt? Vedd észre, hogyha Neked a problémák, a kihívások, a körülmények vagy a negatív élmények kötik le a figyelmedet, a gondolataidat, az álmaidat! Esténként ezeket viszed be a párnád és a takaród közé – elvonva a figyelmet akár a céljaidról, melyek motiválnak, melyek inspirálnak, vagy a jó élményekről, melyek feltöltenek. Ha mostantól odafigyelsz rá, hogy a figyelmed hova helyezed, akkor nagyot tudsz lépni a gyümölcsöző élet irányába. 

 

 1. Hagyj fel az erőlködéssel! 

 

Bizonyára észrevetted már azt az életedben, hogy természetesen, dinamikusan, könnyedebben jobban működnek a dolgok, míg amit erőlködéssel, feszítéssel, igazi gőzgépként próbálsz megoldani, nem biztos, hogy keresztül jutsz rajta. Mire gondolok? Nézzünk csak egy egyszerű hétköznapot! Amikor megfelelő állapotban vagy, mondjuk barátokkal találkozol, ismerősökkel beszélgetsz, és könnyed, laza, kényelmes a lét a számodra, nem koncentrálsz annyira, nem erőlködve, nem erőből, feszítésből csinálod a dolgokat, akkor valahogy minden jól történik. 

 

Mire gondolok? Előfordult már Veled, hogy szerettél volna valakivel találkozni, de nem görcsöltél rá, hanem könnyeden vetted, és akkor hirtelen összefutottál vele? És voltál már úgy, hogy le akartál szervezni egy találkozót, mert fontos volt a cégedben, a vállalkozásodban, de az istenért sem akart összejönni az az időpont? Felejtsd el az erőlködést! Ezer meg egy példát tudsz Te is hozni az életedből, hogy amikor abban a bizonyos lendületi flow állapotban vagy, jobban alakulnak a dolgok, minden könnyedén történik veled, míg ha valamire rágörcsölsz, akkor azt egyszerűen elkezded taszítani magadtól. 

 

Ez összefügg a személyes frekvenciáddal. Ugyanis egy kellemesebb létállapotban elkezdesz azon a frekvencián működni, és így könnyebben kapcsolódik hozzád bármi – egyszerűen behívod az életedbe azt a kellemes dolgot, amire vágysz. Ha valamit görcsösen akarsz, az sokkal nehezebben jelenik meg. Kérlek, engedd el az erőlködést, és engedd, hogy az élet szabadon áramoljon! 

 

 1. Tudd, ki vagy!

 

Fontos, hogy tudd, miből származik az identitásod, kinek az életében vagy áldás, és hogy melyek az ajándékaid, a tálentumaid. Ami biztos, hogy értékes ember vagy, és nem véletlen vagy itt a Földön. Valaki szomjazza a társaságod, és van, akinek az életében áldás tudsz lenni. Vannak olyan képességeid, olyan lehetőségeid, olyan tálentumaid és olyan ajándékaid, melyek mások szolgálatába, mások javára fordíthatók. 

 

De nem csak Neked, a szeretteiddel is nagyon fontos, hogy tisztába legyél azzal, hogy ki vagy valójában. Egy apa vagy, egy feleség vagy egy anya vagy? Egy testvér, egy társ, egy gyermek, egy üzlettárs, egy munkatárs, valakinek a barátja? És ki vagy egy adott szituációban? Elképzelhető, hogy ugyanazzal az emberrel egy helyzetben üzlettársak vagytok, máskor meg barátok – fontos, hogy tudd, adott helyzetben melyik szerepedet kell betöltened. 

 

 1. Ne aggódj!

 

Nem láttam még olyan ágon ülő madarat, aki azon parázott volna, hogy honnan lesz neki meg a betevő  gilisztája? Hogy honnan fog eleséget szerezni? Nincs benne aggódás. Mi azonban folyamatosan aggódunk, és ez rengeteg sérüléshez vezet. Aggódunk egy csomó olyan dolgokért, ami el sem jön. Biztosan tapasztaltad már – velem többször előfordult –, hogy azok a dolgok, melyektől úgy féltél, reszkettél és aggódtál, a legtöbbször maguktól megoldódtak. Sokszor olyan dolgoktól rettegünk, olyan dolgoktól félünk, melyek az esetek jelentős részében meg sem történnek. 

 

Egy dolog viszont egészen biztos: ha aggódsz, tönkreteszed vele azt az időszakot, amit az aggódással töltöttél. Ahelyett, hogy a jelenben lennél és élveznéd azt, ami éppen van az életedben, egy jövőbeni, sok esetben meg sem történő dolog miatt reszketsz. Kérlek szépen, hogy hagyj fel az aggódással! Mert igazából nincs miért. Ha végignézed az elmúlt 5-10-15 évedet, azok a dolgok, melyek miatt rendesen reszkettél, az esetek jelentős részében meg sem, vagy kevésbé monumentális módon történtek meg az életedben. A fejedben, a gondolataidban katasztrófaként láttad a helyzetet, ami azzal kecsegtetett, hogy az életed össze fog omlani. Itt vagy, és az életed nem omlott össze. Nincs miért aggódnod! 

 

Inspirálódj a természetet figyelve: nézd meg az állatokat, nézd meg a virágokat, nézd meg azokat élőlényeket, akik nem agyalják túl a dolgokat! Keress olyan embereket, akik szintén nyugodtak tudnak maradni: ők is bátorítanak, hogy vedd fel ezt a szokást, mert így a stresszszinted csökkenni fog, és egy kellemesebb életvitelt folytathatsz. 

 

 1. Légy hálás! 

 

Ha kérdezed, hogy miért lehetnél hálás, keress nagyon-nagyon egyszerű dolgokat! Legyél hálás azért, hogy van hol laknod! Legyél hálás azért, hogy van mit enned! Legyél hálás a ruhádért! Legyél hálás – mondok izgalmasabbakat – a barátaidért! Legyél hálás a szüleidnek! Legyél hálás a testvérednek, a feleségednek, a férjednek, a gyerekednek, annyi mindent lehetne sorolni. Én tudom, hogy ez nehéz, amikor kétségbeesett helyzetben vagy, a hála érzésére azonban ilyenkor van talán a legnagyobb szükség. 

 

Nagyon szeretek arról tanítani, hogy a Jóisten – vagy a Te hitednek megfelelő felsőbb erő – nem bíz ránk többet addig, míg azzal, amivel rendelkezünk, nem sáfárkodunk megfelelően. Lehet, hogy szeretnél több jövedelmet. Lehet, hogy szeretnél szebb autót. Lehet, hogy szeretnél egy szebb házban élni. Az is elképzelhető, hogy szükséged van egy klassz nyaralásra vagy egy jobb kapcsolatra, egy jobb barátra, egy jobb üzlettársra vagy egy jobb cégre. Rengeteg-rengeteg olyan dolog van, amire vágysz. De tedd föl magadnak a kérdést: vajon megfelelően sáfárkodok-e azzal, amim már most van? És a megfelelő sáfárkodás egyik legfontosabb része, hogy hálás vagyok érte. 

 

Ha hálás vagy azokért a dolgokért, melyeket már birtokolsz, azzal előkészíted a jellemedet, előkészíted a lényedet arra, hogy többel, jobbal rendelkezzél. De ha Te azon mérgelődsz, hogy milyen a házasságod, hogy milyenek a kapcsolataid, hogy mennyi fizetést kapsz, vagy hogy mennyi feladatod van, nem valószínű, hogy az életedben jobb kapcsolatok vagy jobb munkahelyi körülmények érkeznek. 

 

Sokszor látom szervezetfejlesztőként cégekben, hogy az emberek előléptetés után szomjaznak, de aztán mérgelődnek, hogy mennyi feladatot kapnak. A feladat egy lehetőség. Ha jól bánsz vele és jól végzed el, akkor kapni fogsz valami többet. Fordulj hálás szívvel a kapott eszközökért, kapcsolatokért, munkáért, feladatokért! Minél több feladatod van és minél hálásabb szívvel látod el, annál klasszabb, annál izgalmasabb és annál nagyobb dolgok várnak majd Rád. 

 

 1. Értékeld a kapott ajándékaidat!

 

Rendelkezel olyan tehetséggel, olyan képességgel, amivel más nem. Rendelkezel olyan eszközökkel, amivel más nem. Lehet, hogy valakinek van valami hasonlója, de az biztos, hogy Neked is vannak ajándékaid. A kérdés csak az, hogy Te értékeled-e, becsben tartod-e azokat. Kimunkálod-e azokat magadból? Lehet jó szónoki képességed, elképzelhető, hogy jó a kézügyességed, vagy szépen rajzolsz. Legyél érte hálás és értékeld! 

 

Hogyan tudod jól értékelni? Az értékelés hasonló, mint a tisztelet és a megbecsülés közötti különbség: a tisztelet egy érzés, a megbecsülés pedig egy cselekvés. Amikor arról beszélek, hogy értékeld a kapott ajándékaidat, akkor arról van szó, hogy cselekedj is ezzel kapcsolatban: munkáld ki magadból, foglalkozz a tehetségeddel! Ha így teszel, akkor növekedni fogsz. Meg fognak jelenni az igazi erősségeid az életedben, majd meg fognak jelenni azok a területek is, ahol ezeket igazán kamatoztatni tudod majd.

 

 1. Légy kegyelmes másokhoz!

 

Mit is jelent az, hogy kegyelem? Szerinted létezik tökéletes ember? Szerinted létezik tökéletes személy? Szerintem tökéletlenek vagyunk. Teljes mértékben tökéletlenek vagyunk. A legnagyobb feladatunk az az, hogy az emberek hibáit kegyelemmel kezeljük. Biztos, hogy bántott már meg valaki, és Te is bántottál már másokat. Sajnos én is bántottam már nagyon sok embert – és bántottak már engem is. Bárcsak kegyelmesebb lettem volna, és nem dörgöltem volna az orra alá azt a pillanatot, amikor hibázott. És nyilván jól esett volna, ha ez fordítva nem történik meg, de az nincs a hatáskörünkben. Ami a hatáskörünkben van az az, hogy kegyelmesek vagyunk a körülöttünk lévőkkel. 

 

Hibázni fognak. Meg fognak bántani. Lehet, hogy mérges, mert keveset aludt, lehet, hogy rossz éjszakája volt, mert a gyerek fölkeltette többször, és reggel, amikor kávézni indulsz vele a munkahelyeden, csak egy kedves kérdést tennél föl neki, ő mégis ingerülten válaszol, Te pedig megsértődsz ezen. Legyél kegyelmes, és lásd az embert a viselkedés mögött! 

 

A kegyelmes hozzáállás azért fontos, mert ilyenkor a figyelmünket arra fókuszáljuk, hogy a másik egy csodálatos, holisztikus lény, a testével, a lelkével, a szellemével, tökéletlen valójában, aki nem mindig tud mindig megfelelni a hétköznapi kihívásoknak. Fáradt, ingerlékeny, le van terhelve, stresszes, aggódik. Nem akar ő Téged megbántani. Nem akar ő Téged megsérteni. Nem akar plusz munkát rád tenni. 

 

A kegyelmes hozzáállás csodálatos dolog. Miért? Mert azt fogod vissza kapni, amit adsz. Legyél kegyelmes másokkal, és ha ezt megteszed, akkor mindenképpen gyümölcsözőbb lesz az életed!

 

 1. Figyelj és rajongj a jó dolgokért! 

 

Figyelj arra, hogy mi az, ami igazán jó, mi az, ami igazán kiváló. Akik ismernek, tudják, hogy rajongok a kiválóságokért. Feltölti a szívemet, feltölti az elmémet, amikor kiváló produkciókat nézek. Miért? Mert ilyenkor a jó dolgokra helyezem a figyelmemet, és a fókusz törvénye szerint ez természetesen hoz pozitív dolgokat. Inspirálódom, feltöltődöm. Ilyenkor eltörpülnek azok a problémák, melyek egyébként nyomasztanak. Javaslom, Te is kezdd el figyelni a kiválóságokat, akár úgy hogy szokásszerűen elkezdesz tehetségkutatókat nézni. 

 

 1. Felejtsd el az összehasonlítást!

Ne akarj más lenni, ne is akarj máshoz hasonlítani, és semmiképp se abból indulj ki, hogy a másikhoz képest milyen vagy. Helyette inkább keresd azt a belsőt, ami Neked érték. Lehet, hogy valaki sikeresebbnek tűnik nálad, lehet, hogy valaki gazdagabb vagy ügyesebb, elképzelhető, hogy jobban focizik vagy jobb szakember. Rendben van. 

 

Amikor megkérdeznek arról, számomra mi a siker, mi a boldogság, mindig ezt válaszolom: számomra az a siker, ha úgy tudom letenni a fejemet a párnára este, hogy tudom, hogy aznap a tőlem telhető legtöbbet és legjobbat tettem meg. A tőled telhető legtöbbet és legjobbat akard kihozni magadból! Mert az, ami tőled telik, az csak a tiéd. Ez egy nagyon fontos dolog. Ha magadhoz méred magadat, akkor be fogod tudni csempészni a sikert, az elégedettség, az öröm és a boldogság érzését az életedbe. 

 

Másokhoz képest mindig kisebbek-nagyobbak vagyunk, vékonyabbak-testesebbek, szőkébbek-feketébbek, alacsonyabbak-magasabbak, gazdagabbak-szegényebbek. Felejtsd el! Más körülmények, más leszületések, más szocializálódások, más társadalom, és sorolhatnám, hogy mi mindenben vagyunk mások. Nem az számít, hogy máshoz képest milyen vagy! Csak és kizárólag az számít, hogy magadhoz képest, a Te adottságaidhoz képest mit fogsz tudni megvalósítani az életedben. Úgyhogy kérlek, hogy felejtsd el az összehasonlítgatást! 

 

 1. Tanulj meg örülni a nehézségekben! 

 

Joggal teheted fel a kérdést: „András, Neked elment az eszed? Mi az, hogy örülni a nehézségekben? Hogy lehet örülni?” Nemrég olvastam, hogy Isten mindig a legjobb harcosainak adja a legnehezebb feladatokat. A nehézségekben megtanulni örülni akkor lehet, ha értékeljük az abban a nehézségben rejlő lehetőséget. Azért kaptad azt a nehézséget, mert alkalmas vagy arra, hogy elbírj vele! Lehet, hogy a gyereked nem alszik? Lehet, hogy a férjed megbántott? Lehet, hogy éppen valaki mást léptettek elő a munkahelyeden? Lehet, hogy úgy érzed, hogy kidolgoztad a beledet az elmúlt három hónapban, és mégis más vitte el a dicsőséget? Aládolgoztál a főnöködnek, a vezetődnek, aki most learatja a babérokat? Úgy gondolod, hogy a legjobb ajánlatot adtad, mégsem a Veled való együttműködést választották? Ezekből bármelyik lehet igaz. 

Kérlek, hogy tanulj meg örülni a nehézségekben! Ugyanis a nehézség mindig egy nagyon-nagyon izgalmas dolgot takar. Az pedig a növekedés. Ha az életedben nehézség van, hidd el, hogy okkal vagy benne, és képes vagy rajta keresztül jutni. Legyen az bármi. Ha most úgy érzed, hogy ezt a gondolatot nem tudod beengedni, mert éppen egy komoly nehézséggel küzdesz, adok egy tanácsot: tedd át a figyelmedet másra! Ha úgy érzed, hogy összecsaptak a hullámok a fejed felett, és nem tudod, hogyan találj ki, akkor fordítsd a figyelmedet másokra! Bármennyire is nehéz most a helyzeted, valakinek az életében most is áldás lehetsz. Valakit meg tudsz lepni egy gesztussal. Tudsz főzni egy kávét a kollegádnak, meg tudod osztani az ebédedet, valakit fel tudsz hívni, és meg tudod kérdezni, hogy van. Meg tudsz hallgatni egy történetet, és osztatlan figyelmet adhatsz egy barátodnak, egy ismerősödnek – hidd el, ezzel ki tudod saját magadat a hajadnál fogva emelni abból a nehéz helyzettől, amiben éppen benne csücsülsz.

A hiányzó láncszem

Az elmúlt 15 évben ezek a tanítások és megélések összeálltak egy nagy egésszé – ezt szeretném átadni Neked A hiányzó láncszem-élményen. Azért döntöttem úgy, hogy megszervezem ezt az eseményt a csapatommal, mert egyértelműen hiányzik. Dunát lehet rekeszteni a személyiségfejlesztést és az instant, azonnali megoldásokat kínáló, mondjuk úgy, hogy tanításokkal. Viszont lényegi dolgokról, mint a jellem és a maradandó sikereket alkotó területek, keveset beszélünk. Ezért szeretnék az embereknek átadni olyan hiányzó információkat, melyek azonnal beépíthetők és fenntartható eredményeket produkálnak az életükben. A hiányzó láncszem-élmény valódi útmutatást és azonnal használható életvezetési programot kíván nyújtani.

A hiányzó láncszem-élmény mindenben más lesz, mint amit eddig megszoktál. Őszintén hiszem, hogy egy információt el kell vinni a mély megértés szintjére, és akkor az a bizonyos áttörés valóban tapasztalható. Szellemi törvényekről lesz szó, és olyan kifejezések, mint időmenedzsment, feladatmenedzsment, fókusz, vonzás és egyéb klisék, valódi tartalmat és értelmet fognak nyerni. A kardinális különbség pont ez lesz:

Nem hiszek a tünetkezelésben, én valódi békességet akarok teremteni.

A hiányzó láncszem-élmény fő fókuszában az emberekben rejlő potenciál lesz. Célba vesszük a jellemet, és a „lenni-tenni-birtokolni” megközelítésből azzal fogunk foglalkozni, hogy ki vagy, annak következményeként mit teszel, és ez automatikusan fel fog zárkózni ahhoz, amit birtokolni szeretnél.